Śliwki - jak zrobić dżem śliwkowy?

Śliwki - jak zrobić dżem śliwkowy?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem ze śliwek robi się bardzo prosto, wystarczy usunąć pestki, dodać cukier i smażyć...

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiadomo, że domowe przetwory są smaczne i zdrowe. Warto zatem wykorzystać sezonowe owoce i przygotować z nich różne pyszności, którymi będziemy rozkoszować się w zimie.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek

  • 2 – 3 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki i jak słodki lubimy dżem)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyj, przekrój usuń pestki i zasyp cukrem.

  • Gdy owoce puszczą sok przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu.

  • Mieszaj co jakiś czas, żeby dżem śliwkowy nie przywarł do dna (cukier lubi się przypalać).

  • Smaż tak długo, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Żeby uzyskać gęstą konsystencję, gotowanie zajmie około 3 godzin, jeśli wolimy rzadszą – gotujemy krócej.

  • Gorący dżem przekładamy do słoiczków i zamykamy.

  • Słoiki wstawiamy do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików) i gotujemy 15 minut.

Ocena: 0