Śliwki - jak zrobić dżem śliwkowy?

2021-03-29
Maria Olczak
sliwki_jak_zrobic_dzem_sliwkowywyprobuj.jpg
Autor: Shutterstock Dżem ze śliwek robi się bardzo prosto, wystarczy usunąć pestki, dodać cukier i smażyć...
łatwy
15 min
4

Wiadomo, że domowe przetwory są smaczne i zdrowe. Warto zatem wykorzystać sezonowe owoce i przygotować z nich różne pyszności, którymi będziemy rozkoszować się w zimie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 – 3 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki i jak słodki lubimy dżem)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj, przekrój usuń pestki i zasyp cukrem.
  • Gdy owoce puszczą sok przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu.
  • Mieszaj co jakiś czas, żeby dżem śliwkowy nie przywarł do dna (cukier lubi się przypalać).
  • Smaż tak długo, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Żeby uzyskać gęstą konsystencję, gotowanie zajmie około 3 godzin, jeśli wolimy rzadszą – gotujemy krócej.
  • Gorący dżem przekładamy do słoiczków i zamykamy.
  • Słoiki wstawiamy do garnka z wodą (do 3/4 wysokości słoików) i gotujemy 15 minut.
Maria Olczak