Sezon na śliwki: jak zrobić powidła z węgierek?

Sezon na śliwki: jak zrobić powidła z węgierek?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Powidła śliwkowe różnią się od dżemu dodawaną do nich ilością cukru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Babcine powidła przygotowywane z śliwek węgierek są niezastąpionym dodatkiem do świeżych bułeczek, naleśników i piernika. W zestawieniu z białym serem są nie do pobicia. Sprawdź, jak zrobić domowe powidła śliwkowe. 

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek

  • wanilia (2 laski)

  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte, osuszone i wydrążone śliwki włożyć do garnka z grubym dnem.

  • Dodać pokruszoną wanilię.

  • Gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu kiedy śliwki się rozgotują, a woda odparuje.

  • Dodać cukier i gotować aż do jego rozpuszczenia.

  • W czasie gotowania powideł można dodać goździki lub kardamon według upodobania.

  • Gorące powidła wkładać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

Sezon na przetwory domowe w pełni, więc nie może zabraknąć przepisu na klasyczne, babcine powidła śliwkowe. To chyba najbardziej rozpowszechniony rodzaj przetworów ze śliwek, od dawien dawna przygotowywany w naszych kuchniach. Idealnie nadają się do deserów, ale również do potraw mięsnych. Przepis na powidła jest prosty, ale każdy kucharz dodaje swoje sekretne składniki. Jedni goździki, inni rozmaryn, a jeszcze kolejni kardamon. Baza jest jednak zawsze taka sama: bardzo dojrzałe śliwki węgierki i niewielka ilość cukru (tym powidła różnią się od dżemu; jeśli śliwki są bardzo słodkie, w ogóle można z cukru zrezygnować), resztę należy stosować według upodobania. Nasze babcie podobno wypiekały powidła w piecach, były to wręcz kilkudniowe obrzędy, oczywiście my również możemy spróbować tej wersji, tyle że w piekarniku i w nieco skróconym czasie.

Ocena: 0