Rajskie jabłuszka: konfitura z rajskich jabłek [przepis]

2021-03-29
konfitura-z-rajskich-jablek-jak-ja-zrobic.jpg
Autor: photos.com Z dojrzałych rajskich jabłuszek można zrobić pyszną i zdrową konfiturę
średni
60 min
4

Rajskie jabłonie pięknie kwitną i obficie owocują. Jednak ich surowe owoce nie nadają się do jedzenia. Można je jednak zmienić w pyszną i zdrową konfiturę. Podajemy przepis na konfiturę z rajskich jabłek!

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonych, dojrzałych rajskich jabłek
  • 1,2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, osuszyć i w kilku miejscach nakłuć wykałaczką lub widelcem. Włożyć do płaskiego garnka i zalać zimną wodą, obgotować na małym ogniu - około 5 minut, tak by nie pękły. Owoce odsączyć.
  • Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w których gotowały się jabłka, przygotować syrop. Jabłka zalać gorącym syropem i odstawić na noc.
  • Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
  • Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem lub pasteryzować około 10 minut.