Przetwory na zimę - przepis na kandyzowane czereśnie

Przetwory na zimę - przepis na kandyzowane czereśnie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kandyzowane czereśnie to pyszny dodatek do deserów i ciast.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Uwielbiasz czereśnie? Chciałabyś delektować się ich smakiem również jesienią i zimą? Przygotuj kandyzowane czereśnie. Nie wymaga to dużo pracy ani wielu składników.

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

Składniki

  • 1 kg czereśni

  • 1 kg cukru

  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • 30 dag cukru zalać ¼ szklanki wody, podgrzewać, aż się rozpuści, przestudzić.

  • Do syropu wrzucić wydrylowane  czereśnie, podgrzewać 20 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

  • Przykryć i zostawić do następnego dnia.

  • Wyjąć owoce, do syropu dodać 40 dag cukru, rozpuścić go, znów wrzucić czereśnie i podgrzewać 15 minut.

  • Zostawić do następnego dnia.

  • Wyjąć owoce, dosypać do syropu resztę cukru, a gdy się rozpuści, wrzuć ponownie czereśnie.

  • Podgrzewać 20 minut, dosypać kwasek cytrynowy.

  • Owoce wysuszyć, włożyć do słoików.

Ocena: 3