Przetwory z moreli: morele w rumowej zalewie

Przetwory z moreli: morele w rumowej zalewie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Morele z aromatem rumu - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Letni aromat moreli plus słodkawo-wytrawny smak rumu? To znakomite połączenie, a przy okazji pomysł na letnie przetwory. Sprawdź nasz przepis na morele w rumowej zalewie.

Składniki

  • 1 kg wypestkowanych moreli

  • 500-600 g cukru

  • 0,75 l - 1 l rumu

  • spirytus: na każde 500 ml rumu ok. 150 ml spirytusu

  • 1-2 laski cynamonu lub wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę.

  • Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować. Obrane owoce ułożyć w słoju, dodać wanilię bądź cynamon.

  • Cukier rozpuścić w alkoholu i tak przygotowanym alkoholowym syropem zalać owoce - aż do całkowitego ich przykrycia.

  • Naczynie zamknąć szczelnie (warto pod wieczkiem okręcić wlot słoika cienką folią) i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.

Ocena: 0