Przepisy na przetwory: jabłka w zalewie winogronowej

2021-03-29
jabłka
Autor: thinkstockphotos.com Jabłka 
łatwy
35 min
4

Kiedy sezon na przetwory z owoców trwa z najlepsze, wypróbuj przepis na jabłka w zalewie winogronowej. Będą pysznym dodatkiem do deserów. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg jagód winogron
  • 50 dag cukru
  • 2 litry wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka po umyciu obrać i zetrzeć na tarce z największymi oczkami.
  • Ułożyć starte jabłka niezbyt ciasno w słojach.
  • Winogrona zagotować i przetrzeć. Przecier osłodzić do smaku. Zalać nim ułożone w słojach jabłka.
  • Słoiki zamknąć, pasteryzować 20-25 minut.