Przepis na sok z owoców bzu czarnego

Przepis na sok z owoców bzu czarnego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sok z owoców czarnego bzu z nutą korzenną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Leczniczy sok z owoców czarnego bzu to dobre wsparcie dla naszego organizmu w miesiącach jesienno-zimowych. Warto wykorzystać go dla zdrowia naszego i naszych rodzin. Sok z czarnego bzu to świetny środek przeciw przeziębieniom. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce czarnego bzu należy obrać z gałązek, zasypać cukrem i pozostawić na 4-5 godzin.

  • Następnie owoce z cukrem umieścić w sokowniku i parować ok. 45 minut, maksymalnie do 1 godziny. Jeśli nie macie sokownika, wystarczy zasypane cukrem owoce razem z sokiem jaki puściły, umieść w garnku i podgrzewać je na małym ogniu przez godzinę. Potem przecedzić powstały sok, owoce przetrzeć przez gęste sito i połączyć otrzymany sok z tym z gotowania. 

  • Tak przygotowany sok można od razu przelać do butelek, zamknąć i zachować na zimę.

  • Jeśli chcemy sok wzbogacony o dodatkowe wsparcie zdrowotne przypraw, do gotowego soku dodajemy cynamon w kawałku, starty imbir, goździki i cytrynę pokrojoną w plasterki. Sok zagotowujemy, następnie gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.

  • Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, natychmiast zakręcamy i gotowe. 

Ocena: 5