Salsa z żurawiny: 2 wersje salsy żurawinowej

2016-08-23 10:07

Wyrazisty smak żurawiny doskonale pasuje do pieczonych mięs, drobiu, pasztetów. W postaci salsy podaje się ją jako dodatek na zimno. Jak zrobić salsę z żurawiny? Podajemy dwa sprawdzone przepisy.

Salsa z żurawiny: 2 wersje salsy żurawinowej
Autor: thinkstockphotos.com Żurawina do mięs to nic nowego, ale salsa żurawinowa różni się smakiem od tradycyjnych przetworów z żurawiny

Spis treści

  1. Salsa żurawinowa w wersji pikantnej
  2. Salsa żurawinowa słodko-kwaśna

Salsa po hiszpańsku znaczy sos. Salsa to specjał kuchni meksykańskiej, na ogół dość pikantny. My podajemy dwie wersje: jedną wytrawną i ostrą, przyrządzaną na zimno, drugą korzenną, gotowaną, ze słodką nutą. Tę drugą też podajemy na zimno, ale można ją także zapasteryzować na zapas do słoików.

Salsa żurawinowa w wersji pikantnej

Składniki:

200 g świeżych żurawin

czerwona cebula

4 łodygi selera naciowego

czerwona papryczka chilli

pomarańcza

2 limetki

miód do smaku

Żurawiny opłucz na sicie, przebierz i starannie osusz. Rozdrobnij w malakserze lub blenderze. Cebulę obierz i drobno posiekaj.Łodygi selera umyj, oczyść z włókien i posiekaj lub pokrój i zmiksuj w blenderze.

Papryczkę chili umyj, pozbaw ogonka, przekrój, usuń pestki i drobno posiekaj (w rekawiczkach, gdyż jest bardzo ostra!).

Pomarańcze i limetki wyszoruj w gorącej wodzie, osusz, cienko obierz skórkę wzdluż owoców, aby powstały wąskie paseczki. Drobno posiekaj. Z obranych owoców wyciśnij sok.

Rozdrobnioną żurawinę, warzywa i skórki z owoców wymieszaj z misce, przypraw do smaku solą, pieprzem i miodem. Wstaw na godzinę do lodówki, aby się przegryzła.

Salsa żurawinowa słodko-kwaśna

Składniki:

250 g świeżych żurawin

2-3 plastry świeżego ananasa

4 łyżki rodzynek

4 goździki

kawałek kory cynamonu

szczypta chili w proszku

kawałek świeżego imbiru 

brązowy cukier do smaku

cytryna 

2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

Żurawiny i rodzynki opłucz i przebierz. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę wyszoruj, osusz, zetrzyj ½ łyżeczki skórki, wyciśnij sok i odmierz łyżkę soku.

Żurawiny, rodzynki, kawałki ananasa, imbir i skórkę z cytryny włóż do rondla, dodaj sok z cytryny, ocet, goździki, cynamon i chili oraz kilka łyżek wody. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż owoce zmiękną, pod koniec odkryj naczynie, dodaj cukier i gotuj jeszcze kilka minut. Ostudź, podawaj na zimno.