Przecier z moreli: przepis na morele na zimę

Przecier z moreli: przepis na morele na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przecier morelowy wymaga mniejszej ilości cukru niż dżem czy konfitura

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy prosty przepis na przecier z moreli. Konfitury, dżemy, przeciery - z moreli można robić wiele przetworów, tak by uchwycić ich wspaniały smak na zimę.

Składniki

  • 1 kilogram moreli

  • 250 g cukru

  • szklanka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na przecier nadają się nawet bardzo dojrzałe morele. Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki.

  • Gotujemy wodę, wrzucamy do niej morele i gotujemy całość przez 10 minut. Następnie wodę odcedzamy, a owoce przecieramy.

  • Do przetartej masy dodajemy cukier, zagotowujemy przecier. Gotowy rozlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Ocena: 0