Przecier pomidorowy na zimę – sprawdzony przepis

Przecier pomidorowy na zimę – sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Ryszard Piątkowski

Domowy przecier pomidorowy niewiele ma wspólnego z przecierem sklepowym czy też koncentratem, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przetwory z pomidorów pozwolą przypomnieć sobie smak lata i wzbogacą swoim smakiem potrawy. Ponadto domowy przecier pomidorowy różni się smakiem od sklepowego koncentratu i nie zawiera zbędnych dodatków. Oto jak zrobić domowy przecier pomidorowy!

Składniki

  • 6 kg pomidorów (najlepiej sprawdzą się pomidory gruntowe o owalnym kształcie)
  • 30 g soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 30 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki (pozbywamy się zgrubiałych, zielonych części).

  • Następnie wrzucamy je do garnka i lekko przyduszamy łyżką. Gotujemy we własnym sosie około 20–30 minut (mieszamy od czasu do czasu żeby nie przywarły do dna garnka).

  • Jak już pomidory się rozgotują, przecieramy je przez sito (powinno mieć małe oczka, aby pestki i skóra zostały na sicie). Tak przygotowane pomidory z powrotem wrzucamy do garnka i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, aby zgęstniały.

  • Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gotowym przecierem pomidorowym mocno zakręcamy. Tak przygotowane przetwory należy poddać procesowi pasteryzacji (ok. 20 minut).

Przetwory z pomidorów świetnie sprawdzą się jako przetwory na zimę, ponieważ możesz wykorzystać je do różnych dań: jako składnik zupy pomidorowej, ale z pewnymi dodatkami także jako sos do pizzy lub keczup. Poniżej podajemy prosty przepis na przecier pomidorowy.

Przepisy z tej kategorii