Połówki śliwek marynowane - prosty przepis na marynatę ze śliwek

Połówki śliwek marynowane - prosty przepis na marynatę ze śliwek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowane połówki śliwek - idealny dodatek do wielu  potraw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Połówki śliwek marynowane to przepis dla tych, którzy nie lubią marynowanych śliwek z pestkami. Delikatne marynowane śliwki  doskonale sprawdzą się jako dodatek  do mies, serów i śledzi.

Składniki

  • 1 kg śliwek

  • 1/4 szklanki octu

  • szklanka wody

  • 10 dag cukru

  • kilka goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki.

  • Wsypać do szklanego lub emaliowanego naczynia, zasypać cukrem i odstawić.

  • Zagotować wodę z octem i goździkami.

  • Śliwki przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zalać wrzącą zalewą i pasteryzować 10-15 minut.

  •  

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 
Ocena: 3,6