Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Ten tradycyjny przepis kuchni kresowej na jabłka fermentowane w solance z dodatkiem miodu jest bardzo łatwy. Ukiszone jabłka są winne, soczyste i wprost uderzają do głowy. 

Składniki

  • 2 kg jabłek wczesnych odmian, na przykład papierówek

  • 2 l wody

  • 4 łyżki miodu pszczelego

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej

  • 1 łyżeczka goździków

  • 1 kawałek kory cynamonowej

  • 1 garść liści czarnej porzeczki i wiśni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka prosto z drzewa, nie obite, nie uszkodzone, umyć i usunąć ogonki, wykręcając je z owocu.

  • Na dnie słoja ułożyć liście wiśnie i czarnej porzeczki.

  • W słoju ułożyć ciasno jabłka.

  • Wodę zagotować z solą i przyprawami. Ostudzić, do jeszcze ciepłej dodać miód i dobrze wymieszać.

  • Jabłka zalać miodową solanką. Zakręcić słoik i odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce.

  • Po dwóch dobach słoik wynieść do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub przechowywać w chłodziarce. 

  • Po 2 tygodniach jabłka są ukiszone.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5