Najlepszy syrop z czarnej porzeczki z sokownika: idealny do herbat, zimnych napoi i koktajli

Syrop z czarnej porzeczki z sokownika
Autor: Shutterstock Syrop z czarnej porzeczki z sokownika
łatwy
60 min
4

Najlepszy syrop z czarnej porzeczki z sokownika jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To idealny dodatek do gorącej herbaty, zimnych napoi i koktajli. Warto go przygotować latem, aby zimą delektować się pysznym syropem. Polecam!

Przepisy na przetwory z czarnej porzeczki, które musisz koniecznie wypróbować:

Przepis na dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić dżem porzeczkowy krok po kroku? [WIDEO] 

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek

Lekka nalewka z czarnej porzeczki: jak zrobić? Sprawdzony przepis

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dolnego garnka wlać wodę do 1/3 wysokości. Na garnku umieścić garnek do zbierania soku, a na nim garnek z dziurkami na owoce. Wsypać owoce oraz cukier. Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii. 
  • Włączyć średni poziom grzania, a po 60 minutach zlać powstały sok.
  • Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i nadal ogrzewać przez kolejną godzinę.
  • Zmieszać oba uzyskane soki, doprowadzić do wrzenia.
  • Gorącym syropem napełnić butelki lub słoiki. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Syrop nie wymaga pasteryzacji.
  • Opatrzyć metkami z opisem zawartości i datą butelkowania.
  • Przechowywać w piwnicy lub spiżarni bez dostępu światła.
Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej