Morelowy dżem z amaretto

2021-03-29
Morelowy dżem z amaretto
Autor: Shutterstock Morelowy dżem z likierem amaretto to prawdziwe delicje
łatwy
60 min
4

Morelowy dżem z likierem amaretto to elegancka konfitura na prezent. Dżem z moreli uznawany jest za jeden z najlepszych. Dodatek likieru amaretto zwiększa pestkowy smak, tak ceniony przez prawdziwych smakoszy. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg moreli
  • 500 g cukru żelującego 3:1
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 50 ml likieru amaretto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić na kawałki.
  • Morele przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i pozostawić na 3 godziny lub 12 godzin w chłodzie.
  • Wymieszać morele razem z cukrem. Dodać sok z cytryny i wanilię. Postawić na palniku. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Garnek zdjąć z palnika. Usunąć pianę. Dolać amaretto, wymieszać.
  • Dżem przełożyć od razu do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić, postawić do górny dnem, aż wystygną.
  • Słoiki z gotowym dżemem należy okleić nalepkami z informacją o zawartości i dacie zamknięcia.