Morelowy dżem z amaretto

Morelowy dżem z amaretto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Morelowy dżem z likierem amaretto to prawdziwe delicje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Morelowy dżem z likierem amaretto to elegancka konfitura na prezent. Dżem z moreli uznawany jest za jeden z najlepszych. Dodatek likieru amaretto zwiększa pestkowy smak, tak ceniony przez prawdziwych smakoszy. 

Składniki

  • 2 kg moreli

  • 500 g cukru żelującego 3:1

  • 100 ml soku z cytryny

  • 1 laska wanilii

  • 50 ml likieru amaretto

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić na kawałki.

  • Morele przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i pozostawić na 3 godziny lub 12 godzin w chłodzie.

  • Wymieszać morele razem z cukrem. Dodać sok z cytryny i wanilię. Postawić na palniku. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.

  • Garnek zdjąć z palnika. Usunąć pianę. Dolać amaretto, wymieszać.

  • Dżem przełożyć od razu do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić, postawić do górny dnem, aż wystygną.

  • Słoiki z gotowym dżemem należy okleić nalepkami z informacją o zawartości i dacie zamknięcia.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3