Marynowane cytryny po marokańsku: przepis

Marynowane cytryny po marokańsku: przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Cytryny marynowane w soli to  doskonały dodatek do sosów, mięs i dań warzywnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane cytryny możesz przechowywać w lodówce nawet przez 6 miesięcy. Dodawaj je do mięs, sosów, dań warzywnych itp. Przed spożyciem opłucz cytryny z soli. Pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.

Składniki

  • 10 cytryn (6 do marynowania, 4 na sok),

  • 9 łyżek gruboziarnistej soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką i osusz. Przytnij na końcach.

  • Sześć natnij wzdłuż na ćwiartki (nie rozcinaj owoców do końca).

  • W nacięcia włóż sól (proporcje: 1 łyżka soli na 1 cytrynę).

  • Przełóż cytryny do dużego czystego słoika. Przykryj je pozostałą solą i zalej sokiem wyciśniętym z czterech cytryn. Przykryj słoik (ale nie zakręcaj).

  • Na drugi dzień dociśnij cytryny do dna słoika, by puściły sok. Powtarzaj tę czynność przez dwa kolejne dni.

  • Odstaw w chłodne miejsce na około trzy tygodnie.