Marmolada truskawkowa z miętą

Marmolada truskawkowa z miętą

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Cykoria SA

Marmolada truskawkowa z miętą - pyszna i ciekawa w smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Wypróbuj prosty przepis na marmoladę truskawkową z nutką mięty. Domowa konfitura z truskawek w tym wydaniu będzie ciekawsza w smaku i bardziej aromatyczna niż tradycyjna marmolada z truskawek. Sprawdź, jak zrobić smaczną marmoladę truskawkową z listkami mięty.

Składniki

  • 1 kg truskawek bez szypułek

  • 1/3 szklanki wody

  • 1/2 kg cukru

  • 1 torebka Konfiturki marki CYKORIA

  • Sok z 1 cytryny

  • Świeże liście mięty z 2-3 gałązek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte listki mięty obrywamy z gałązek.

  • Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy wodę, cukier i miętę, a następnie gotujemy kilka minut.

  • Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy Konfiturkę i gotujemy 1-2 minuty, intensywnie mieszając.

  • Przekładamy do wyparzonych i osuszonych ręcznikiem słoików i natychmiast szczelnie zakręcamy.

  • Pasteryzujemy w razie potrzeby.