Marmolada truskawkowa jak u babci [przepis]

Marmolada truskawkowa jak u babci [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marmolada truskawkowa smakuje zwłaszcza dzieciom

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Owocowe śniadanie, naleśniki, słodkie wypieki - marmolada truskawkowa przydaje się podczas przyrządzania wielu smakołyków. Aby zakląć w słoiku soczysty smak lata, warto skorzystać z dawnych, sprawdzonych przepisów. Marmolada jak u babci przywoła dodatkowo miłe wspomnienia.

Składniki

  • na 1 kg truskawek potrzeba 60 dkg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce myjemy, odsączamy, obieramy z szypułek (zawsze róbmy to po umyciu, tak by woda nie dostała się do środka!).

  • Truskawki trzeba nieco zmiażdżyć, rozgotować i przetrzeć przez sito. Uzyskany przecier podgrzewamy w garnku (rondlu) na małym ogniu, palnik dobrze jest nakryć płytką chroniącą przed przypalaniem.

  • Gdy przecier zacznie gęstnieć, dodajemy cukier i cały czas mieszając, gotujemy około 10 minut.

  • Gorącą marmoladę truskawkową przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

tip dnia

Na marmoladę możemy wykorzystać drobniejsze, mniej reprezentacyjne, ale za to zazwyczaj bardzo słodkie owoce.

Ocena: 3