Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs: przepis

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs: przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Konfitura z żurawiny to klasyczny dodatek do mięs - zwłaszcza dziczyzny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitura z żurawiny powinna się znaleźć w domowej spiżarni - jest pyszna, a do tego zdrowa. Znakomicie pasuje do mięs, serów, a także do ciast. Przygotujesz ją bez problemu samodzielnie w domu. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z żurawiny.

Składniki

  • 500 g świeżej żurawiny (ew. mrożonej)
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka i sok z połowy cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żurawinę dokładnie umyj i pozbądź się niedojrzałych oraz zepsutych owoców.

  • Wodę wlej do garnka, dosyp cukier, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty syrop.

  • Kiedy uzyska już odpowiednią konsystencję, dodaj wszystkie owoce i duś przez kilkanaście minut, dokładnie mieszając co kilka minut.

  • Owoce dość szybko powinny pękać i puszczać soki. W tym czasie zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok, dodaj do owoców.

  • Konfiturę gotuj do momentu, aż odparuje większość wody. Jeszcze gorącą przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do czasu wystygnięcia.