Konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów - rabarbar przetwory

Konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów - rabarbar przetwory

Autor Zdjęcia: Shutterstock

konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów - rabarbar przetwory

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warto zawekować kilka słoiczków konfitury z rabarbaru, rodzynek i cytrusów. A jeśli mamy apetyt, możemy od razu zjeść ją z kanapkami. Doskonale będzie się komponowała także z serami i wędlinami. Wypróbuj ten przepis!

Składniki

  • 1,2 kg rabarbaru

  • 30 dag cukru brązowego

  • 30 dag rodzynek królewskich (dużych)

  • sok i skórka z 1 pomarańczy

  • sok i skórka z 1 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar dokładnie oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.

  • Pomarańczę i cytrynę sparzamy, następnie obieramy i skórkę kroimy w drobniutką kosteczkę lub trzemy na tarce. Składniki dodajemy do rabarbaru.

  • Z całych pomarańczy i cytryny wyciskamy sok i dodajemy do rabarbaru. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin, żeby się przegryzły.

  • Następnie smażymy na małym ogniu około 45 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy.