Konfitura z morwy czarnej: przepis jak zrobić pyszny dżem z morwy

2021-03-29
Konfitura z morwy czarnej: przepis jak zrobić pyszny dżem z morwy
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Konfitura z morwy czarnej jest smaczna, a do tego zdrowa. Fioletowy barwnik, który zawiera, jest silnym przeciwutleniaczem. Ponadto morwa czarna to idealne źródło flawonoidów, kumaryny, soli mineralnych i żelaza. Jest także bogata w witaminę C. Ten łatwy przepis jak zrobić pyszną konfiturę morwową przyda się w sezonie na te smaczne owoce. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg morwy czarnej
  • 1 kg cukru
  • 30-50 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce morwy przebrać, usunąć liście i szypułki. Ewentualnie umyć i osuszyć.
  • W szerokim rondlu rozpuścić cukier z sokiem cytrynowym.
  • Dodać morwę i gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas potrząsając. Morwa jest niezwykle delikatnym owocem i mieszając możemy ją rozgnieść na dżem. 
  • Gdy konfitura zgęstnieje, przełożyć owocowy war do umytych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić, odstawić dnem do góry i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Gotowe słoiki okleić nalepkami z nazwą konfitury i datą zamknięcia.