Konfitura z morwy czarnej: przepis jak zrobić pyszny dżem morwowy

Konfitura z morwy czarnej: przepis jak zrobić pyszny dżem morwowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z morwy czarnej jest smaczna, a do tego zdrowa. Fioletowy barwnik, który zawiera, jest silnym przeciwutleniaczem. Ponadto morwa czarna to idealne źródło flawonoidów, kumaryny, soli mineralnych i żelaza. Jest także bogata w witaminę C. Ten łatwy przepis jak zrobić pyszną konfiturę morwową przyda się w sezonie na te smaczne owoce. 

Składniki

  • 2 kg morwy czarnej

  • 1 kg cukru

  • 30-50 ml soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce morwy przebrać, usunąć liście i szypułki. Ewentualnie umyć i osuszyć.

  • W szerokim rondlu rozpuścić cukier z sokiem cytrynowym.

  • Dodać morwę i gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas potrząsając. Morwa jest niezwykle delikatnym owocem i mieszając możemy ją rozgnieść na dżem. 

  • Gdy konfitura zgęstnieje, przełożyć owocowy war do umytych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić, odstawić dnem do góry i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Gotowe słoiki okleić nalepkami z nazwą konfitury i datą zamknięcia.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4