Konfitura z gruszek i karmelu z wanilią
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Delikatne gruszki, słodki karmel i pachnąca wanilia tworzą w tych konfiturach połączenie idealne. Jedwabista konfitura z gruszek w karmelu znakomicie sprawdzi się do porannych rogalików i ciepłego kakao oraz popołudniowych ciasteczek z kawą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg gruszek
- 1 cytryna
- 0,5 kg cukru
- 1 laska wanilii
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyć, obrać i pokroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do miski i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
- Cukier wsypać do szerokiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje, dodać mało i pestki waniliowe. Dołożyć gruszki i smażyć na małym ogniu.
- Gdy sok zostanie zredukowaniu o połowę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 min.