Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym

2021-03-29
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym
Autor: Shutterstock Konfitura truskawkowa z dodatkiem niecodziennych przypraw jest pyszna i niezwykle aromatyczna.
łatwy
45 min
4

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym jest wyrafinowana i elegancka. Ocet balsamiczny podkreśla słodycz truskawek i nadaje im głębi. Zielony pieprz podkręca smak i aromat. Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym to doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin. 

Polecamy także: Dżem truskawkowy bez konserwantów: przepis na naturalny dżem [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 80 dag cukru białego
  • 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)
  • 2 łyżki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.
  • Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.
  • Wsypać cukier, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać zmielony pieprz i ocet balsamiczny.
  • Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.
  • Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!