Kompot z mieszanych owoców: przepis na kompot na zimę

2021-03-29
Kompot z mieszanych owoców: przepis na kompot na zimę
Autor: Shutterstock Kompoty  można przygotowywać łącząc wiele rodzajów owoców
łatwy
35 min
4

Kompot mieszanych owoców to doskonały pomysł na zagospodarowanie nadwyżek różnych  owoców, które dojrzewają w zbliżonym czasie. Kompot, w zależności od użytych owoców, ma za każdym razem inny smak - to dodaje mu atrakcyjności.

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg agrestu
  • 0,5 kg porzeczek czerwonych
  • 0,5 kg porzeczek białych
  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 0,5 kg wydrylowanych czereśni
  • 1-1,5 kg cukru
  • 3 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, odszypułkować. Wiśnie i czereśnie wydrylować.
  • Wsypać do wyparzonych słoików do pełna, zachowując proporcje ilościowe.
  • Z wody i cukru ugotować syrop. Zalać nim owoce w słoikach  - do wysokości  1 cm od brzegu słoika.
  • Zakręcić słoiki i pasteryzować je 10-15 minut od zagotowania się wody.