Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot ze śliwek mirabelek i gruszek, ze względu na pestki, należy zużyć dość szybko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kompot z gruszek i mirabelek warto zrobić na przełomie lata i jesieni, gdy  mirabelki są już bardzo dojrzałe i słodkie, a gruszki także dojrzewają. Idealny pachnący sadem i słodki kompot będzie pysznym dodatkiem do zimowych obiadów.

Składniki

  • 2 kg twardych dojrzałych gruszek

  • 1 kg mirabelek

  • 50 dag cukru

  • 2,5 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć owoce, śliwki dokładnie przebra, gruszki obrać i pokroić wzdłuż na  ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

  • Przygotować syrop z cukru i wody, do wrzącego wrzucić gruszki, zagotować i odstawić.

  • Po 10 minutach  odcedzić (zachowując syrop) ułożyć gruszki w umytych i wyparzonych słojach, dopełnić je mirabelkami. Zalać gorącym syropem.

  • Pasteryzować przez 20 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5