Kompot z agrestu na zimę: przepis
2023-06-30
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kompot z agrestu to doskonały pomysł na wykorzystanie obfitości owoców. Szybki do przygotowania napój, o lekko kwaskowym smaku to idealny dodatek do obiadu. Owoce agrestu z kompotu są z kolei świetnym dodatkiem do ciast.
SKŁADNIKI
- 3 kg agrestu
- 60-70 dag cukru
- 1,5 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzały (ale twardy) agrest umyć, pozbawić szypułek i przebrać, usuwając owoce z plamkami. Owoce wsypać do słoików, prawie do pełna.
- Z wody i cukru ugotować syrop, zalać gorącym owoce w słoikach do wysokości 1 cm od brzegu słoja. Zakręcić słoje wyparzonymi nakrętkami.
- Wstawić słoje do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików i pasteryzować 15-20 minut od zagotowania się wody - na małym ogniu.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne