Kompot truskawkowy - prosty przepis na kompot z truskawek

Kompot truskawkowy - prosty przepis na kompot z truskawek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot truskawkowy znakomicie gasi pragnienie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kompot z truskawek jest bardzo łatwo przygotować. Warto to zrobić, aby zimową porą móc odkręcić słoik pełen pachnącego napoju i rozkoszować się smakiem truskawek. Podajemy bardzo prosty przepis na 2 słoiki kompotu.

Składniki

  • 0,5 kg truskawek

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 litr wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj słoiki - myj je i wyparz.

  • Truskawki umyj, odsącz i usuń szypułki.

  • Z wody i cukru ugotuj syrop, gorącym zalej truskawki.

  • Od razu zakręć szczelnie naczynia.

  • Pasteryzuj ok 20 min  w piekarniku lub w wodzie.

Ocena: 5