Kiszone jabłka z szałwią

2021-03-29
Kiszone jabłka z szałwią
Autor: Shutterstock Kiszone jabłka to świetny dodatek do pieczonego mięsa
łatwy
30 min
4

Owoce także nadają się do kiszenia. Zachęcam Was – pisze Jolanta Naklicka-Kleser w swojej książce Zdrowe przetwory – abyście w tym roku tego spróbowali. Zróbcie choć jeden mały słoik kiszonych jabłek i skosztujcie podczas zimy. W następnym roku będziecie wiedzieli, że warto przygotować więcej, zwłaszcza że jabłek jest u nas pod dostatkiem. Trzymam kciuki!

SKŁADNIKI

  • na 1 słoik pojemności 1 l:
  • 1 kg twardych jabłek
  • liście szałwii
  • solanka: 40 g soli rozpuszczonej w 1 litrze wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki.
  • Usuń gniazda nasienne.
  • Owoce ułóż ciasno w słoiku, dorzuć liście szałwii i zalej solanką.