Kiszone jabłka z szałwią

Kiszone jabłka z szałwią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiszone jabłka to świetny dodatek do pieczonego mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owoce także nadają się do kiszenia. Zachęcam Was – pisze Jolanta Naklicka-Kleser w swojej książce Zdrowe przetwory – abyście w tym roku tego spróbowali. Zróbcie choć jeden mały słoik kiszonych jabłek i skosztujcie podczas zimy. W następnym roku będziecie wiedzieli, że warto przygotować więcej, zwłaszcza że jabłek jest u nas pod dostatkiem. Trzymam kciuki!

Składniki

  • na 1 słoik pojemności 1 l:

  • 1 kg twardych jabłek

  • liście szałwii

  • solanka: 40 g soli rozpuszczonej w 1 litrze wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki.

  • Usuń gniazda nasienne.

  • Owoce ułóż ciasno w słoiku, dorzuć liście szałwii i zalej solanką.

Ocena: 4,5