Jakie jabłka są najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, a jakie do ciast i deserów?

Jakie jabłka są najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, a jakie do ciast i deserów?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jaki rodzaj jabłek wybrać, aby przygotować wyśmienity dżem?

Na świecie istnieje 10 tysięcy odmian jabłoni. Według FAO w 2012 roku wyprodukowano 76,3 mln ton jabłek. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że nie znamy wszystkich gatunków tych rajskich owoców. Jakich jabłek użyć do zrobienia przetworów, które wybrać na ciasto, a z których przyrządzić kompot? Sprawdź, jak umiejętnie dobrać rodzaj owocu, aby otrzymać wyśmienity smak przygotowywanych potraw.

Odmiany jabłek deserowe letnie

GEORGE CAVE, pochodzenie angielskie. Nieduże, kulistostożkowate owoce z jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem.

MELBA, pochodzenie kanadyjskie. Jabłka średniej wielkości, o kształcie kulistostożkowym, pokryte rozmytoprążkowanym rumieńcem.

PAULARED, pochodzenie amerykańskie. Nieduże, kuliste jabłka oblane czerwonym rumieńcem.

SUMMERRED, pochodzenie kanadyjskie.  Wydłużone owoce o dużym i średnim rozmiarze.

Odmiany deserowe jesienne i wczesnozimowe

KOSZTELA, pochodzenie polskie. Jabłka o twardej, zielonej skórce. Drobne i kulistospłaszczone.

LIGOL, pochodzenie polskie. Owoce mają jaskrawy, czerwony rumieniec i średni rozmiar.

LODEL, pochodzenie polskie. Nieduże, ciemnoczerwone jabłka.

LOBO, pochodzenie kanadyjskie. Duże owoce o karminowej barwie.

Odmiany deserowe zimowe

GALA, pochodzenie amerykańskie. Drobne, jaskrawoczerwone owoce.

GLOSTER, pochodzenie niemieckie. Duże, ciemnoczerwone, stożkowate owoce.

GOLDEN DELICIOUS, pochodzenie amerykańskie. Żółto-rdzawe jabłka średniej wielkości.

CORTLAND, pochodzenie amerykańskie. Kulistospłaszczone, karminowe jabłka dużego rozmiaru.

Jabłka idealne do soków

JAMES GRIEVE, pochodzenie angielskie. Duże i średnie owoce, lekko zarumienione.

BEFOREST, pochodzenie kanadyjskie. Średnie jabłka z paskowanym, różowym rumieńcem.

Jabłka idealne do ciast

Do szarlotki nada się:

NORTHERN SPY, pochodzenie  amerykańskie. Duże, kulistostożkowate owoce o zielono-malinowym odcieniu.

Jabłka idealne na przetwory

CLOSE, pochodzenie amerykańskie. Średnie i duże, karminowe jabłka.

KATJA, pochodzenie szwedzkie. Owoce średniej wielkości, o ciemnoczerwonym rumieńcu.

ANTONÓWKA ZWYKŁA, pochodzenie rosyjskie. Niesymetryczne owoce koloru jasnej zieleni.

JONATHAN, pochodzenie amerykańskie. Jabłka niedużej wielkości, oblane karminowym rumieńcem.

Artykuły z tej kategorii