Jak zrobić marmoladę z pigwy?

Jak zrobić marmoladę z pigwy?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, są jednak świetnym składnikiem domowych przetworów.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owoce pigwy niestety nie nadają się do jedzenia na surowo, są na to zbyt twarde i cierpkie. Znakomicie sprawdzą się za to jako przetwory, zarówno w postaci dodatku do innych owoców, jak i podstawowy składnik konfitur, dżemów czy nalewek. Jak robić przetwory z pigwy?

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca

  • 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce oczyścić, ocierając ze skórki kutner.

  • Przeciąć je na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne; niezbędny będzie do tego solidny i dobrze naostrzony nóż – pigwa nie poddaje się łatwo...

  • Przygotowane cząstki pigwy zalać niewielką ilością wody, tak, by przykrył je płyn i gotować.

  • Gdy owoce zaczną się rozpadać, należy je zmiksować je albo rozgnieść na jednolitą masę, a następnie dodać cukier.

  • Przecier smażyć się na patelni, często mieszając, aż zgęstnieje.

  • Gotową masę wylać na chłodną powierzchnię blachy czy półmiska.

  • Rozsmarować na grubość dwóch centymetrów, a po wystygnięciu pokroić na kawałki.

Obsypaną cukrem pudrem lub przełożoną natłuszczonym pergaminem marmoladę z pigwy można przechowywać przez przynajmniej kilka tygodni w lodówce. Można też wypełnić nią słoiki i pasteryzować. Wydłuży to czas przechowywania o wiele miesięcy.

Ocena: 2