Jak zrobić marmoladę z pigwy?

2021-03-29
jak-zrobic-marmolade-z-pigwy
Autor: pixabay.com Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, są jednak świetnym składnikiem domowych przetworów.
łatwy
30 min
4

Owoce pigwy niestety nie nadają się do jedzenia na surowo, są na to zbyt twarde i cierpkie. Znakomicie sprawdzą się za to jako przetwory, zarówno w postaci dodatku do innych owoców, jak i podstawowy składnik konfitur, dżemów czy nalewek. Jak robić przetwory z pigwy?

Jak przechowywać marmoladę z pigwy?

Obsypaną cukrem pudrem lub przełożoną natłuszczonym pergaminem marmoladę z pigwy można przechowywać przez przynajmniej kilka tygodni w lodówce. Można też wypełnić nią słoiki i pasteryzować. Wydłuży to czas przechowywania o wiele miesięcy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce oczyścić, ocierając ze skórki kutner.
  • Przeciąć je na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne; niezbędny będzie do tego solidny i dobrze naostrzony nóż – pigwa nie poddaje się łatwo...
  • Przygotowane cząstki pigwy zalać niewielką ilością wody, tak, by przykrył je płyn i gotować.
  • Gdy owoce zaczną się rozpadać, należy je zmiksować je albo rozgnieść na jednolitą masę, a następnie dodać cukier.
  • Przecier smażyć się na patelni, często mieszając, aż zgęstnieje.
  • Gotową masę wylać na chłodną powierzchnię blachy czy półmiska.
  • Rozsmarować na grubość dwóch centymetrów, a po wystygnięciu pokroić na kawałki.