Jak zrobić marmoladę z jeżyn i jabłek?

Jak zrobić marmoladę z jeżyn i jabłek?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jeżyny stanowią z jabłkami doskonały duet.

Ocena: 0,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marmolada to świetny dodatek do kanapek. Jeśli na działce jest nadmiar owoców, warto przyrządzić marmoladę jabłkowo- jeżynową.

Składniki

  • 2 kg jabłek

  • 1 kg jeżyn

  • 1 kg cukru

  • sok z cytryny ( w przypadku przesłodzenia)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce myjemy, czyścimy, pozbawiamy pestek.

  • Nie należy jabłek obierać, zawarte w skórce pektyny dają marmoladzie gęstszą konsystencję.

  • Jabłka dusimy aż się rozpadną, przecieramy albo rozdrabniamy blenderem.

  • W razie potrzeby można dodać nieco wrzątku, jeśli masie grozi przypalenie.

  • Dodajemy jeżyny i cukier, dusimy aż masa stanie się jednorodna. Jeśli jest zbyt kwaśna, dodajemy cukru, jeśli owoce były zbyt słodkie, wyciskamy do przecieru sok z cytryny.

  • Kiedy marmolada odpowiednio zgęstnieje, przekładamy ją do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Marmolada z jeżyn i jabłek łączy zalety obydwu owoców. Smak jeżyn dodaje jabłkom charakteru i koloru. Marmolada powinna mieć gęstą konsystencję, dobrze się rozsmarowywać – i oczywiście dobrze smakować.

Ocena: 0