Jak zrobić DŻEM TRUSKAWKOWY? Podajemy dobry przepis [WIDEO]

Jak zrobić DŻEM TRUSKAWKOWY? Podajemy dobry przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepis na dżem truskawkowy - smakuje jak u babci.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nawet najlepszy dżem truskawkowy kupiony w sklepie nie może się równać z truskawkami usmażonymi w domu. Nie bój się tej pracy, bo gdy zimą otworzysz słoiczek z rubinowymi owocami stwierdzisz, że było warto spędzić trochę czasu przy kuchni.

Składniki

  • 2 kg truskawek

  • 1 kg białego cukru

  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kup dojrzałe, ale jędrne owoce, najlepiej murzynki, nieduże, ciemnoczerwone. Duże, jasne truskawki nie nadają się do smażenia, to odmiany deserowe, czyli do jedzenia.

  • Odrzuć nadpsute lub choćby z małą plamką.

  • Owoce umyj pod bieżącą wodą. Odszypułkuj, wsyp do dużego rondla, zasyp cukrem, wlej sok cytrynowy.

  • Postaw rondel na małym ogniu, podgrzewaj.

  • Wytwarzającą się pianę zdejmuj łyżką cedzakową.

  • Po godzinie zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia.

  • Następnego dnia lub po kilku godzinach powtórz proces podgrzewania i tak 3-4 razy. Dżem ma lekko mrugać podczas smażenia.

  • Gdy zgęstnieje zrób próbę, łyżkę dżemu ostudź na spodku, jeśli nie rozleje się, jest gotowy. Zbyt długie smażenie sprawi, że owoce stracą kolor, lekko zbrązowieją. 

  • Wcześniej przygotuj słoiki. Umyte i mokre włóż do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Po 30 minutach wyjmij (przez rękawicę!) i napełniaj gorącym dżemem.

  • Zakręć mocno i odwróć słoik do góry dnem. Niech tak stoją, aż do wystygnięcia.

  • Na zimne słoiki przyklej etykietki, wpisz nazwę przetworów i datę powstania.

Zobacz, jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez konserwantów

Ocena: 4,1