Gruszki w słodkim syropie na zimę - jak zrobić?

Gruszki w słodkim syropie na zimę - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gruszki w syropie cukrowym - idealny dodatek do deserów.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszki w słodkim syropie będą idealnie pasowały do lodów i gorącej czekolady. Można je też zalać galaretką. Miłośnicy  mieszania smaków słodkich i wytrawnych  mogą je podać do deski serów.  Sprawdź, jak zrobić gruszki w słodkim syropie na zimę.

Składniki

  • 1,5 kg obranych twardych gruszek z wykrojonymi gniazdami nasiennymi

  • 750 g cukru

  • 1,5 litra wody źródlanej

  • 2 litry dodatkowej zwykłej wody

  • opakowanie kwasku cytrynowego

  • 4-5 słoików półlitrowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

  • Obierane owoce wrzucamy do garnka z 2 litrami wody wymieszanej z kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu gruszki nie ściemnieją.

  • Do drugiego garnka wlewamy wodę źródlaną i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy syrop ok. 20 minut od momentu zagotowania.

  • Gdy upłynie ten czas, na wrzący płyn wrzucamy gruszki, najlepiej podzielić je na dwie części, bo wszystkie mogą się nie zmieścić.

  • Obgotowujemy owoce ok. 5 minut. Czas zależy od twardości gruszek. Nie należy jednak zbyt długo ich gotować, by nie rozmiękły. Muszą się tylko lekko zeszklić.

  • Wyjmujemy je delikatnie i odstawiamy. Do garnka wrzucamy drugą partię owoców.

  • Gruszki układamy w wyparzonych i suchych słoikach.

  • Zagotowujemy syrop i gorącym płynem zalewamy owoce.

  • Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i czekamy aż przetwory przestygną.

  • Odwracamy i gotowe. Po miesiącu można przystąpić do konsumpcji.

Ocena: 3