Gruszki w occie z cynamonem: owocowo i wytrawnie [sprawdzony przepisy]

Gruszki w occie z cynamonem: owocowo i wytrawnie [sprawdzony przepisy]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gruszki w occie z cynamonem to przetwory słodko-wytrawne, a przy tym bardzo aromatyczne

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Idealna jesienna przekąska, budząca żywe wspomnienie lata? Gruszki w occie! To sprawdzone dodatki do obiadu, deski mięs, serów, sałatek i zimnych przekąsek, a także znakomita przystawka i element koreczków mięsnych. Sprawdź, jak przygotować pyszne gruszki w occie z cynamonem!

Składniki

  • 1,5 kg gruszek (twardych, małych, nie w pełni dojrzałych, z jeszcze zieloną skórką)

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanka octu

  • 1 szklanka cukru

  • cynamon i goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki i wybieramy gniazda po nasionach. Przygotowane w ten sposób owoce kroimy na wąskie ćwiartki.

  • Z wody, octu, cukru i przypraw na bardzo wolnym ogniu gotujemy zalewę. Następnie stopniowo dokładamy do niej gruszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

  • Następnie układamy gruszki w wyparzonych uprzednio słoikach, wlewamy gorącą zalewę i mocno zakręcamy (zapinamy) denka. Słoiki odwracamy denkami do góry i czekamy, aż się wystudzą.

Ocena: 5