Granat: przepis na konfiturę z granatu i żurawiny

2021-03-29
Granat: przepis na konfiturę z granatu i żurawiny
Autor: thinkstockphotos.com Soczyste ziarenka granatu w słodko-kwaśnej kompozycji z żurawiną - palce lizać!
łatwy
60 min
4

Owoc granatu słynie z niezwykłych właściwości odżywczych. Proponujemy połączyć go z równie wartościową żurawiną i przygotować pyszną domową konfiturę. Przetestuj nasz przepis na szybką konfiturę z granatu i żurawiny.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki pestek granatu
  • 4 szklanki cukru brązowego
  • 3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nasiona granatu zmiksuj blenderem, a następnie wymieszaj z żurawiną, cukrem i wodą.
  • Wszystko przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Ciągle mieszaj, by konfitura nie przypaliła się!
  • W wolnej chwili wyparz słoiki i poczekaj, aż dokładnie wyschną.
  • Przełóż przygotowaną konfiturę do słoików. Poczekaj, aż ostygną, i przechowuj je w chłodnym miejscu.