Galaretka z żurawiny: sprawdzony przepis

2021-03-29
Grzegorz Mateusiak ze Szczercowa
Galaretka z żurawiny
Autor: thinkstockphotos.com Przetwory z żurawiny to znakomity dodatek do mięs
średni
40 min
4

Żurawinę najczęściej trafia do konfitur serwowanych z drobiem i dziczyzną. Oprócz walorów smakowych warto docenić bogactwo witaminy C w żurawinie. Co innego zrobić z żurawiny? Proponujemy przepis na pyszną galaretkę żurawinową.

SKŁADNIKI

  • 2 kg dojrzałych żurawin
  • 2 kg cukru
  • szklanka wody
  • listki melisy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żurawinę dokładnie oczyścić i odsączyć. Włożyć do dużego garnka. Dodać cukier i wodę. Gotować tak długo, aż owoce całkowicie się rozgotują (od czasu do czasu mieszać).
  • Następnie przetrzeć je przez sito o drobnych oczkach. Przecier ustawić na ogniu i gotować przez 3 do 5 minut.
  • Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych słoików, dodać po listku melisy cytrynowej, zamknąć i ostudzić.
  • Galaretkę z żurawiny pasteryzować w temperaturze 90°C. Można ją podawać do gorącego drobiu i dziczyzny lub (rozmieszaną z chrzanem, musztardą i sokiem z cytryny) jako sos do zimnych mięs i pasztetów.
Grzegorz Mateusiak ze Szczercowa