Galaretka z winogron - przepis

Galaretka z winogron - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Winogronowa galaretka jest bardzo łatwa do wykonania w domu i o wiele smaczniejsza niż gotowe wyroby.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa galaretka z winogron to idealna przekąska czy deser. Świetnie smakuje także jako dodatek do chleba, a także... do mocno wytrawnego sera. Jak zrobić samodzielnie galaretkę winogronową? Prezentujemy prosty, sprawdzony przepis.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i sprawdź, czy nie są zepsute lub uszkodzone. Do przygotowania galaretki najlepsze są dojrzałe, jędrne owoce.

  • Osuszone przełóż do garnka wstawionego na mały ogień. Dodaj połowę cukru, sok z jednej cytryny i gotuj, mieszając co jakiś czas, przez 10 minut.

  • Winogrona powinny puścić w tym czasie już sporo soku. Kiedy staną się miękkie, zawartość garnka należy dokładnie odcedzić, by pozbyć się skórek i pestek. Warto zrobić to za pomocą sitka z małymi oczkami.

  • Następnie zawartość znowu przełóż do garnka na mały ogień.

  • Dodaj pozostałą część cukru i kardamon.

  • W międzyczasie w szklance wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Należy ją dokładnie rozprowadzić, by nie powstały grudki.

  • Wodę z mąką dodaj do garnka i dokładnie mieszaj.

  • Na małym ogniu pozostaw wszystko przez kolejne 15 minut, dokładnie mieszając co jakiś czas.

  • Gotową, jeszcze gorącą masę przełóż do słoików. 

  • Pasteryzuj 20 minut.

Ocena: 5