Galaretka z porzeczek na surowo: przepis ze starej książki kucharskiej
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przygotowywana na surowo galaretka z porzeczek (nadają się na nią wszystkie rodzaje porzeczek) to znakomity dodatek do deserów, serów i mięs. Galaretka zachowuje większość witamin, jakie zawierają świeże owoce. Na dodatek nie jest trudna do przygotowania.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
SKŁADNIKI
- 1 kg oczyszczonych porzeczek białych
- 1 kg oczyszczonych porzeczek czerwonych
- 2,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki zmiażdżyć w maszynce do mięsa ze specjalną przystawką albo wycisnąć z nich sok w sokowirówce, a jeszcze lepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Gdy wyciskamy sok w maszynce do mięsa, należy resztki owoców dokładnie odcisnąć przez jałową gazę.
- Zmierzyć objętość soku i wymieszać go z cukrem - proporcja to 1 litr soku na 1,2 l cukru. Przelać do małych wyparzonych słoików, można na wierzch wlać odrobinę spirytusu i podpalić, zakręcić natychmiast wyparzonymi nakrętkami. Przechowywać w chłodnym miejscu.