Galaretka z papierówek na zimę do słoików

2021-03-29
Galaretka z papierówek na zimę do słoików
Autor: Shutterstock Galaretka jabłkowa z aromatem wanilii, cytryny i melisy - idealny deser na zimowy wieczór.
łatwy
90 min
4

Galaretka z papierówek to idealny sposób na zakonserwowanie tych pysznych wczesnych jabłek, które są nietrwałe. Gdy  dopisze urodzaj, zrób z papierówek pyszną galaretkę - idealny deser na chłodne zimowe wieczory.

Polecamy także:

Nalewka jabłkowa aromatyczna

Przecier jabłkowy: przepis na pyszny przecier z jabłek na zimę

 

SKŁADNIKI

  • 3 kg papierówek
  • 2,5 kg cukru
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 3 laski wanilii
  • ewentualnie liście świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, pokroić na 4 części i ze skórką, z pestkami, z ogonkami włożyć do garnka. Zalać wodą, tak, by owoce były tylko nią przykryte, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 45-60 minut. Wyłączyć gaz, przykryć, zostawić na noc.
  • Następnego dnia odsączyć ugotowane jabłka - na dużą miskę postawić durszlak, wyłożyć go gazą i przelać ugotowane owoce wraz z sokiem. Przykryć durszlak także z wierzchu gazą i obciążyć owoce, np dużym słojem z wodą. Pozostawić tak na 2-3 godziny, aby sok sam powoli ściekł do miski.
  • Zważyć powstały sok i dodać do niego tyle samo cukru, ile waży, zagotować na średnim ogniu, dodać ziarenka wanilii i skórkę z cytryny. Gotować sok z cukrem bez przykrycia, około 2-3 godziny, do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć. Można ponownie przelać ją przez durszlak wyłożony czystą gazą - jeśli zależy nam na idealnie przezroczystej galaretce. Po przelaniu przez gazę należy ją ponownie zagotować.
  • Gorącą galaretkę wlewać do wyparzonych słoików - można włożyć do nich wcześniej umyte gałązki melisy. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5 minut od zagotowania wody.
Metody pasteryzacji przetworów