Galaretka jeżynowo-jabłkowa: przepis na przetwory z owoców

Galaretka jeżynowo-jabłkowa: przepis na przetwory z owoców

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przetwory z mieszanych owoców są często smaczniejsze niż te z jednego gatunku owoców

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wśród przetworów z owoców królują dżemy i konfitury. Ale równie dobrze można zrobić smaczne galaretki! Proponujemy, by połączyć ze sobą dwa rodzaje letnich owoców: jeżyny i jabłka. Poznaj sprawdzony przepis na galaretkę jeżynowo-jabłkową.

Składniki

  • 2 kg jeżyn

  • 2 kg cukru

  • 2 kg jabłek

  • ziarenka z laski wanilii

  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone owoce wkładamy do rondla. Jeżyny lekko rozgniatamy, mieszamy z posiekanymi jabłkami. Jabłka powinny być czyste, starannie umyte, ale siekamy je razem ze skórkami, pestkami i ogonkami. W ten sposób wykorzystamy cenne pektyny, których najwięcej jest w skórkach i gniazdach nasiennych. Rozgotowujemy na jednolitą masę. 

  • Teraz czas na trudną decyzję: możemy uzyskać galaretkę przezroczystą, ale w niewielkiej ilości, albo więcej galaretki nieprzezroczystej. Polecamy drugi wariant, choć oba dają masę o podobnym smaku.

  • W wersji pierwszej masę wrzucamy na sitko albo do ściereczki i zbieramy tylko sok, który sam wypłynie. W wariancie drugim - wyciskamy.

  • Sok mieszamy z cukrem, gotujemy kilka minut, dodajemy wanilię i wino. Niektórzy dodają jeszcze opakowanie żelfiksu, ale nie powinno być to konieczne.

  • Masę przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy, dokręcamy pokrywki i odstawiamy, odwracając słoiki do góry nogami. Gdy ostygną, wynosimy w ciemne, chłodne i suche miejsce.

tip dnia

Galaretka z jeżyn i jabłek to sposób na wykorzystanie najlepszych właściwości obu rodzajów owoców. Jabłkowe pektyny zapewniają odpowiednią konsystencję, jeżyny dają kolor i zapach.

Ocena: 0