Dżem z truskawek i kiwi [domowe przetwory]

Dżem z truskawek i kiwi [domowe przetwory]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

 Dżem z truskawek i kiwi [domowe przetwory]

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy dżem z truskawek to standard, ale w naszym przepisie truskawki łączymy z egzotycznym kiwi. Spróbuj konfitur z truskawek i kiwi i daj się uwieść temu smakowi.

Składniki

  • 2 kg cukru

  • 1 litr wody

  • 1 kg truskawek

  • 3 kiwi

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jak zrobić prawdziwe konfitury? Na początku z wody i cukru przygotowujemy gęsty syrop glukozowy, rozpuszczając cukier w wodzie i gotując go na małym ogniu aż zgęstnieje, a nadmiar wody odparuje.

  • Owoce myjemy, truskawki pozbawiamy szypułek, a kiwi obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

  • Do wrzącego syropu cukrowego stopniowo dodajemy owoce w taki sposób, aby nie obniżyć temperatury. Gotujemy na małym ogniu, regularnie mieszając drewnianą szpatułką.

  • Trzeba uważać, żeby owoce się nie rozgotowały, bo wartością prawdziwej konfitury są wyczuwalne kawałeczki truskawek i kiwi. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, delikatnie ją zdejmujemy.

  • Po odparowaniu wody z owoców konfiturę należy zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Po kilku godzinach trzeba zagotować ją jeszcze raz na kilka minut. Czynność powtórzyć 2 lub 3 razy.

  • Trudnością w przygotowaniu pysznej konfitury jest umiejętne podgrzewanie jej w taki sposób, aby nic się nie przypaliło. Na koniec gorącą konfiturę zamykamy w małych słoiczkach i ustawiamy je do góry dnem. Tak przygotowane przetwory, zamknięte już w szkle będą cieszyły smakiem w czasie długich, zimowych miesięcy.