Dżem z truskawek i agrestu: przepis

Dżem z truskawek i agrestu: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Prosty i smaczny dżem z owoców sezonowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Truskawki i agrest to przepyszne owoce, które warto wykorzystać do przygotowywania zapasów na zimę. Sprawdź, jak połączyć truskawki z agrestem, aby powstał wyjątkowy dżem. podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 50 g zielonego agrestu

  • 1 kg truskawek

  • 85 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bardzo dokładnie wymyty agrest odparować, dodając znikomą ilość wody na dno naczynia, aby agrest się nie przypalił. Gorący przetrzeć przez drobne sito. Truskawki oczyścić, dodać do nich cukier i potrząsając naczyniem, powoli doprowadzić do wrzenia.

  • Gotować około 15 minut, a następnie dodać przecier z agrestu i jeszcze razem podgotować do chwili, gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i nie rozlewa się.

  • Gorący dżem włożyć do gorących, wymytych i wygotowanych słoików, wytrzeć ich brzegi kawałkiem gazy zmoczonej w przegotowanej wodzie. Słoje natychmiast zamknąć.