Dżem z truskawek i agrestu: przepis

2021-03-29
Dżem z truskawek i agrestu: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Prosty i smaczny dżem z owoców sezonowych.
łatwy
30 min
4

Truskawki i agrest to przepyszne owoce, które warto wykorzystać do przygotowywania zapasów na zimę. Sprawdź, jak połączyć truskawki z agrestem, aby powstał wyjątkowy dżem. podajemy sprawdzony przepis.

Dżem z agrestu prawie dojrzałego

Miazga agrestowa

Dżem z wiśni i agrestu

 

SKŁADNIKI

  • 50 g zielonego agrestu
  • 1 kg truskawek
  • 85 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bardzo dokładnie wymyty agrest odparować, dodając znikomą ilość wody na dno naczynia, aby agrest się nie przypalił. Gorący przetrzeć przez drobne sito. Truskawki oczyścić, dodać do nich cukier i potrząsając naczyniem, powoli doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować około 15 minut, a następnie dodać przecier z agrestu i jeszcze razem podgotować do chwili, gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i nie rozlewa się.
  • Gorący dżem włożyć do gorących, wymytych i wygotowanych słoików, wytrzeć ich brzegi kawałkiem gazy zmoczonej w przegotowanej wodzie. Słoje natychmiast zamknąć.