Dżem z rabarbaru: 3 przepisy na przetwory z rabarbaru

Dżem z rabarbaru: 3 przepisy na przetwory z rabarbaru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przetwory z rabarbaru mogą mieć bardzo atrakcyjny smak - wiele zależy od użytych dodatków

Jak zrobić smaczny dżem z rabarbaru? Wszyscy wiedzą, że najlepsze przetwory to te robione w domu. Wypróbuj nasze przepisy na przetwory z rabarbaru!

Dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 50 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar umyć, pokroić w drobna kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.

  • Po tym czasie zacznij podgrzewać rabarbar. Najpierw na dużym ogniu – do zagotowania, a potem coraz mniejszym.

  • Jak już woda odparuje, dżem zgęstnieje, to przekładamy go do słoików i mocno zakręcamy.

Dżem z rabarbaru i pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,

  • duża pomarańcza,

  • 500 g cukru,

  • 4 łyżki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar obieramy z włókien, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, wlewamy 150 ml wrzątku i gotujemy przez kwadrans.

  • Odcedzamy i przecieramy przez sitko. Piure z rabarbaru wkładamy do garnka do smażenia konfitur.

  • Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę.

  • Teraz zdejmujemy całe białe albedo, a pomarańczę kroimy w kawałki, wybierając pestki.

  • Do rabarbaru wsypujemy cukier, dodajemy skórkę i miąższ pomarańczy.

  • Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.

  • Gotujemy przez kwadrans, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.

Dżem rabarbarowy z cynamonem

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 25 dag cukru,

  • 0,5 laski wanilii,

  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w ok. 1 - 1,5 cm kawałki. Przekładamy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy, często mieszając, aż zmięknie.

  • Następnie dodajemy cukier, miąższ laski wanilii i cynamon. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje, czyli co najmniej 1,5 godz.

  • Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia