Dżem z moreli: przepis na dżem morelowy

Dżem z moreli: przepis na dżem morelowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny dżem morelowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dżem morelowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników i herbaty. Jest prosty w przygotowaniu i wyborny w smaku. Podajemy dobry przepis na dżem z moreli.

Składniki

  • 1,5 kg moreli

  • 0,8 kg cukru

  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. (Owoców można nie obierać ze skórki).

  • Następnie owoce pokroić w ćwiartki lub 8, oddzielając przy tym pestki.

  • Tak przygotowane owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. 

  • Po kilku minutach gotowania należy do przetworu dodać cukier i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Tak przygotowany dżem (jeszcze gorący), przełożyć do słoiczków i uszczelnić,