Dżem z jagód z imbirem, miodem i cytryną: przepis

2021-03-29
Dżem z jagodowy z imbirem, miodem i cytryną: przepis
Autor: pixabay.com Jagody - doskonały materiał do przygotowywania przetworów.
łatwy
40 min
4

Sprawdź, jak przygotować dżem z jagód z imbirem, miodem i cytryną. To zaskakujące połączenie, ale jagody doskonale smakują z imbirem, miodem i cytryną. Co więcej - w tej kombinacji  stają się przeciwprzeziębieniowe.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg jagód
  • 1/2 łyżeczki startego kłącza imbiru
  • cytryna
  • 15 dag miodu
  • 15 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody oczyść i opłukać.
  • Umyte jagody posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na noc.
  • Następnie odlać powstały sok, dodać do niego miód i imbir.
  • Podgrzać sok przez 5 minut na małym ogniu, a następnie dodać do niego jagody na dżem i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 10 minut.
  • Gorący dżem jagodowy nałożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić, odstawić w chłodne miejsce.