Dżem z jagód z imbirem, miodem i cytryną: przepis

Dżem z jagód z imbirem, miodem i cytryną: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Jagody - doskonały materiał do przygotowywania przetworów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sprawdź, jak przygotować dżem z jagód z imbirem, miodem i cytryną. To zaskakujące połączenie, ale jagody doskonale smakują z imbirem, miodem i cytryną. Co więcej - w tej kombinacji  stają się przeciwprzeziębieniowe.

Składniki

  • 1/2 kg jagód

  • 1/2 łyżeczki startego kłącza imbiru

  • cytryna

  • 15 dag miodu

  • 15 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagody oczyść i opłukać.

  • Umyte jagody posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na noc.

  • Następnie odlać powstały sok, dodać do niego miód i imbir.

  • Podgrzać sok przez 5 minut na małym ogniu, a następnie dodać do niego jagody na dżem i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 10 minut.

  • Gorący dżem jagodowy nałożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić, odstawić w chłodne miejsce.