Dżem z jagód - najprostszy przepis na przetwory z jagód
2023-07-02
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Smaczny dżem z jagód to idealny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru tych bardzo zdrowych owoców. Wypróbuj nasz przepis - jest prosty i szybki, a dżem jagodowy zawsze wychodzi! Zaletą przepisu jest też niewielka ilość cukru w nim zawarta.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek jagód
- 2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody opłucz na sicie, wysusz (najlepiej rozsyp je na papierowym ręczniku)
- Przełóż je do szerokiego rondla, przesyp cukrem, zamieszaj i postaw na ogniu, doprowadzając do wrzenia.
- Zmniejsz płomień i smaż bez przykrycia ok. 20 minut.
- Gorący dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj 15 minut w 90 st. C.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze