Dżem z brzoskwiń z wanilią - przepis na zimowe przetwory

Dżem z brzoskwiń z wanilią - przepis na zimowe przetwory

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Dżem z brzoskwiń z wanilią to dobry dodatek do herbaty i pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brzoskwinie to bardzo dobry materiał do przygotowania dżemów. Jeżeli do przetworów z tych owoców dodamy wanilii to wzbogacimy je również o niepowtarzalny aromat. Sprawdź, jak przygotować dżem z brzoskwiń z wanilią.

Składniki

  • 1 kg wypestkowanych brzoskwiń

  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1

  • 35 dag cukru

  • laska wanilii

  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować.

  • Kilogram owoców pokroić na mniejsze kawałki.

  • Do garnka z grubym dnem wlać niewielką ilość wody, dodać pokrojone owoce.

  • Rozgotować brzoskwinie - co jakiś czas mieszając, następnie wystudzić, dodać Żelfix i ponownie zagotować.

  • Do gorącej masy dodać cukier, sok z cytryny i wydrążoną wanilię. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez 2 minuty.

    Gorący dżem brzoskwiniowy przełożyć do wyparzonych słoików.

  • Do każdego słoika wrzucić po kawałku wydrążonej laski wanilii.

  • Słoiki szczelnie zamknąć.