Dżem z brzoskwiń [TRADYCYJNY PRZEPIS]

2021-03-29
Dżem z brzoskwiń [TRADYCYJNY PRZEPIS]
Autor: thinkstockphotos.com W zimowy poranek brzoskwiniowy dżem przypomni nam zapach i smak lata.
łatwy
60 min
4

Złociste brzoskwinie kuszą swoim zapachem. Te niezwykle smaczne owoce nadają się na przetwory. Warto wykorzystać sezon na nie i własnoręcznie przygotować zimowe zapasy. Proponujemy tradycyjny przepis na brzoskwiniowy dżem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg brzoskwiń
  • 2 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • ​Połowę brzoskwiń obrać, wypestkować, pokroić.
  • Owoce wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać cukier i pozostawić na noc, aż puszczą sok.
  • Następnego dnia dodać do nich sok z jednej cytryny. Zagotować na dużym ogniu. Usunąć łyżką pianę.
  • Obrać, wypestkować i pokroić pozostałe brzoskwinie. Dodać je do garnka.
  • Zmniejszyć ogień i gotować, aż objętość dżemu zmniejszy się o połowę i zgęstnieje na tyle, że będzie powoli spływać z łyżki. Gorący dżem przekładać do słoików. Zakręcić, przewrócić do góry nogami i odstawić do ostygnięcia.