Dżem z brzoskwiń [TRADYCYJNY PRZEPIS]

Dżem z brzoskwiń [TRADYCYJNY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W zimowy poranek brzoskwiniowy dżem przypomni nam zapach i smak lata.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Złociste brzoskwinie kuszą swoim zapachem. Te niezwykle smaczne owoce nadają się na przetwory. Warto wykorzystać sezon na nie i własnoręcznie przygotować zimowe zapasy. Proponujemy tradycyjny przepis na brzoskwiniowy dżem.

Składniki

  • 2 kg brzoskwiń

  • 2 kg cukru

  • sok z 2 cytryn

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • ​Połowę brzoskwiń obrać, wypestkować, pokroić.

  • Owoce wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać cukier i pozostawić na noc, aż puszczą sok.

  • Następnego dnia dodać do nich sok z jednej cytryny. Zagotować na dużym ogniu. Usunąć łyżką pianę.

  • Obrać, wypestkować i pokroić pozostałe brzoskwinie. Dodać je do garnka.

  • Zmniejszyć ogień i gotować, aż objętość dżemu zmniejszy się o połowę i zgęstnieje na tyle, że będzie powoli spływać z łyżki. Gorący dżem przekładać do słoików. Zakręcić, przewrócić do góry nogami i odstawić do ostygnięcia.