Dżem śliwkowy: jak zrobić dżem ze śliwek? Sprawdzony przepis

Dżem śliwkowy: jak zrobić dżem ze śliwek? Sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem ze śliwek robi się bardzo prosto, wystarczy usunąć pestki, dodać cukier i smażyć...

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śliwki, cukier i trochę czasu - tyle wystarczy, by zrobić pyszny, klasyczny dżem śliwkowy. To doskonały sposób na uchwycenie letniego smaku owoców na zimę. Podajemy sprawdzony przepis na dżem ze śliwek.

Składniki

  • 1 kg śliwek

  • 50 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Przygotowane śliwki wkładamy do dużego garnka i gotujemy przez ok. godzinę lub dłużej (cały czas mieszając).

  • W międzyczasie dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Po upływie czasu śliwki wyłączamy, a garnek przykrywamy.

  • Gotowanie powtarzamy następnego dnia i jeszcze kolejnego (lub rano i wieczorem), aż uzyskamy pożądaną konsystencję. 

  • Gdy dżem jest już gotowy, wkładamy go do gorących, wyparzonych słoików i zakręcamy wygotowanymi nakrętkami. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przed ok. 20 minut w garnku z gorącą wodą.

Dżemy uwielbia chyba każdy - dziecko i dorosły. Śliwkowe dżemy towarzyszą nam przez cały rok, są smaczne i nadają się nie tylko jako składnik pożywnego śniadania, ale również jako dodatek do ciast i deserów, także uzupełnienie rozgrzewającej herbaty, czy grzanego wina. Uniwersalny smak śliwek sprawia, że pyszne dżemy i konfitury smakują przez cały rok, bez względu na porę i pogodę.

Ocena: 2,5