Dżem pomarańczowy z marchewką: podajemy dobry przepis

2021-03-29
dzem-pomaranczowy-z-marchewka-podajemy-dobry-przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pomarańcza tworzy ciekawy duet smakowy z marchewką
średni
120 min
4

Słodka karotka wbrew powszechnemu przekonaniu znakomicie nadaje się jako surowiec do przyrządzania przetworów. W Portugalii i na Bliskim Wschodzie często robi się z niej dżemy i konfitury. Interesujący smak możemy osiągnąć, łącząc marchewkę z soczystym miąższem pomarańczy. Podajemy przepis na pyszny dżem!

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi (karotki)
  • 1 kg pomarańczy, mogą być kwaśne
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 kg cukru żelującego
  • opakowanie cukru waniliowego (lepszy efekt da jednak miąższ wydłubany z dwóch strąków wanilii i roztarty z łyżką cukru pudru)
  • 1/4 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze szorujemy szczoteczką pod gorącą, bieżącą wodą. Płuczemy w wodzie zimnej, zdejmujemy skórkę, odkładamy na bok.
  • Skórkę pozbawiamy białej wyściółki, tniemy na bardzo cienkie paseczki.
  • Pomarańcze kroimy w kostkę. Marchew myjemy, skrobiemy i rozdrabniamy na tarce lub w robocie kuchennym. 
  • Owoce, połowę skórek i marchew wrzucamy do garnka, zalewając taką ilością wody, by lekko pokryła całość.
  • Zasypujemy cukrem i powoli dusimy na małym ogniu. Gotujemy, aż warzywa się rozpadną, minimum godzinę.
  • Na koniec możemy jeszcze masę rozdrobnić blenderem albo decydujemy się na zachowanie na wpół rozpadających się kawałków.
  • Dodajemy gałkę i wanilię, starannie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
  • Nakładamy do wyparzonych, gorących słoików, pasteryzujemy pod przykrywkami 45 minut.
  • Zakręcamy, odstawiając słoiki dnem do góry, aż do zupełnego wystygnięcia.