Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami - pomysł na to co zrobić z jarzębiny

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami - pomysł na to co zrobić z jarzębiny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem z jarzębiny wzbogacamy jabłkami i gruszkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem jarzębinowy jest wyśmienitym dodatkiem do mięs, pasztetów i ryb. Poza tym jarzębina jest bardzo zdrowa - w medycynie naturalnej wykorzystuje się ją przy przeziębieniach, w zaburzeniach trawienia i pracy serca. Podajemy przepis na dżem z jarzębiny z jabłkami i gruszkami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczoną i opłukaną jarzębinę wrzuć do wrzącej wody, zagotuj, odstaw na 15–20 minut, odcedź.

  • Jabłka i gruszki opłucz, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.

  • Z 1/2 l wody i cukru zagotuj syrop, dodaj kawałek cynamonu i kilka goździków.

  • Wrzuć owoce, zagotuj, a następnie smaż na wolnym ogniu, aż będą przezroczyste.

  • Gorącym dżemem napełnij słoiki.

Ocena: 5